HISTORIA

HISTORIA

O niezwykłości tego Miejsca stanowi jego historia, tak bardzo związana z Gdańskiem, iż do tej pory, w trasy zagranicznych wycieczek wpisany jest przystanek na ulicy Szerokiej i opowieść o złotej gdańskiej wódce – Goldwasserze.

Ambroży Vermoolen – holenderski menonita, po otrzymaniu obywatelstwa gdańskiego, w 1598 roku na ulicy Szerokiej, założył wytwórnię alkoholi, którą nazwał „Der Lachs” – Łosoś. Ryba ta – jako symbol szczęścia i dobrobytu, od tej pory sygnowała wszystkie wyroby probierni. Najsławniejszym produktem wytwarzanym w jego fabryczce stał się „Goldwasser”.

Receptura przyrządzania korzennej wódki z wirującymi płatkami 22–karatowego złota, okryta była przez wieki tajemnicą i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Trunek jako gdański artykuł markowy, gościł na dworach europejskich oraz był jednym z ulubionych alkoholi Carycy Katarzyny II.

Kroniki historyczne wspominają w następnych wiekach nazwiska kolejnych generacji spadkobierców tajnej receptury: Bestvater, Henrichsdorf, Marwitz oraz Wundichow. Obecnie prawnym dziedzicem i właścicielem oryginalnej receptury jest graf von Hardenberg, właściciel fabryki likierów Hardenberg-Wilthen AG w Niemczech.

Gdańska probiernia i restauracja „Pod Łososiem” słynęła przez wieki jako miejsce pełne niezwykłych kolekcji precjozów, obrazów i mebli. Niestety pożoga II wojny światowej nie ominęła ulicy Szerokiej. Kamienica została zburzona w trakcie bombardowania a zbiory przepadły.

W 1976 roku ponownie otwarto Restaurację „Pod Łososiem”, prowadzoną od ponad ćwierćwiecza do chwili obecnej, przez doceniającą wagę tradycji tego Miejsca rodzinę Robakowskich.